1. 60 dkg liszt
4 ek cukor (vagy kb ennek megfelelő édesítőszer)
1 dl olaj
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 mk só
2. 2 ek kakaó
3 ek tej
1/4 ek cukor
Elkészítés:
1. Futtassuk fel az élesztőt!
Melegítsük fel a tejet, amíg langyos nem lesz, s közben folyton ellenőrizzük, mert tökéletesen langyosnak kell lennie, ha hidegebb, vagy melegebb, nem fog felfutni! Amikor langyos, tegyük bele a 4 ek cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt; keverjük meg a kezünkkel, ezzel segítve az élesztő felolvadását, majd tegyük félre (kb. 3-4 percre).
2. Az élesztő kész, ha habszerű réteget látunk a tetején. Ha ezt nem látjuk, lehet, hogy a tej túl meleg vagy túl hideg volt, de semmi gond, csak folytassuk a sütést, a kalács így is finom lesz, bár lehet, hogy nem olyan nagy, mint ha az élesztő felfutott volna.
3. Keverjük össze az élesztőt a liszttel, olajjal, sóval, és gyúrjunk tésztát belőle. Ha kész, osszuk ketté.
4. Az egyik részt hagyjuk "fehéren", a másikhoz pedig adjuk hozzá a 2. hozzávalókat. Jól gyúrjuk össze. Amikor megvagyunk a kétféle tésztával - egy fehér és egy barna -, osszuk újra ketté őket, hogy két fehérés két barna legyen.
5. Nyújtsunk ki egy fehéret és egy barnát, majd tekerjük fel őket együtt,hogy egy szép kalácsot kapjunk! Ismételjük a másik két tésztával, így két kalácsunk lesz!
6. Tegyük őket tepsibe, és hagyjuk dolgozni az élesztőt 2 órán át: hagyjuk a kalácsokat kelni, nőni!
7. A két éhes óra elteltével olajozzuk meg őket, és süssük meg.
8. Akkor vannak kész, amikor aranybarnára sültek (ezt nehezebb megmondani, ha a kakaós tészta van kívül...), és ha kész vannak, olajozzuk meg őket újra, s fogyasszuk!



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése