Keresés ebben a blogban

2020. május 3., vasárnap

Vaníliás karika

Nem túl macerás (maximum a csokiba mártogatás telik időbe), de nagyon finom. :)
Elsőre egy adagot csináltam, nagyobb karikákat, de nagyon ízlett mindenkinek, ezért második adag is készült, kisebb változatban. Vigyázat, rájárós keksz! ;)
A csoki szerintem bármilyen lehet, ki mit szeret. Itt szokott jönni a jujj, legalább 875%-os legyen, különben meg se lehet enni...szerintem meg olvasszuk be a Mikulásokat és húsvéti nyuszikat is! :D (A nagy karikáknál egyébként ét tortabevonót használtam, a kicsiknél pedig egy Schogetten étcsokit meg a maradék mikukat-nyuszikat, mindkettővel szuper volt). Annyi biztos, hogy a 20dkg kell egy adaghoz.
A nagy karikákat megszámoltam, a 40dkg lisztes adagból kb. 30db lett (ezek olyan 7-8cm-esek voltak). A kicsiket nem számoltam, de hát az adag ugyanaz. :)
Szerintem ez egy variálható recept, alkalomhoz és ízléshez igazítható, tehát pl. karácsonykor lehet fahéjat csempészni bele, vagy reszelt narancshéjat is, de készíthetjük kakaósan is, akkor szerintem 2-3dkg lisztet cseréljünk kakaóra, és esetleg 1kanál cukorral még dúsítsuk meg. :)

Hozzávalók:
- 40dkg liszt
- 25dkg margarin
- 14dkg porcuki
- 1cs vaníliáscuki
- 1tk vanília aroma
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 1tk sütőpor

- 20dkg csokoládé

Elkészítés:

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk (én kis kockákra vágom a margarint, így könnyebb beledolgozni).
Hozzáadjuk a többi hozzávalót (kivéve a csokit), majd jól egybegyúrjuk az egészet.
A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük kicsit a hűtőbe, úgy fél órára, ez alatt megdermed kicsit a kezünktől felolvadt vaj, és könnyebb lesz nyújtani.
A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk, és karikákat szaggatunk belőle, melyeknek a közepét is kiszúrjuk.
Én a nagy karikákhoz egy nagyobb poharat, középnke pedig pogácsaszaggatót használtam, a kicsikhez pedig nagyobb pogiszaggatót és a kis fém rolókészítőm egyik végét.
A karikákat sütőpapíros vagy vajazott-lisztezett tepsibe pakoljuk, nem szorosan egymás mellé, majd 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük. Nézzünk alájuk, és ha barnul az aljuk, már jók, hűlés közben szilárdulnak majd meg.
Ha megsültek, várjunk, míg kihűlnek (én ha már meg lehet fogni őket átteszem egy tálcára, hogy a tepsi se melegítse), majd a csokit gőz fölött pici olajjal (vagy ahogy szoktuk) olvasszuk fel, és mártsuk bele a karikák alját.
Én egy tálcára sütőpapírt teszek, és erre rakom a csokiba mártott karikákat csokival lefelé (nem kell félni, dermedés után csodásan lejönnek a papírról). A tálcára pakolt egy sor csokis karikára teszek még egy darab sütőpapírt, és arra jön a többi karika, újra papír, többi karika. Így helytakarékosan el lehet tenni az egész adagot. Így, a tálcára, sütőpapírokra tornyozva teszem hűtőbe, míg megdermed a csoki, ezután már élvezhetjük is a finomságot. :)






Update! Kakaós változat is készült! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése