Keresés ebben a blogban

2023. január 20., péntek

Golyófánk

 Hozzávalók:

50dkg liszt
8dkg cuki
1cs sütőpor
1cs vaníliás cukor (vagy egy tk aroma)
csipet só
5dkg túró
fél citrom reszelt héja
3 kis pohár natúr joghurt (130g egy pohár, én Danone-t használtam)

olaj a sütéshez
fahéjas cukor a forgatáshoz

Elkészítés:

A lisztet, sót, cukrokat, sütőport vegyítsük el, adjuk hozzá a citromhéjat, a villával összetört túrót és a joghurtokat is, gyúrjuk tésztává. 
Kissé lágyabb tésztát kapunk, de ne ragadjon nagyon, ha kell, még adjunk hozzá lisztet, és formázzunk belőle egy lisztezett tálcára kb 3 cm átmérőjű golyókat. Közben forrósítsunk fel egy serpenyőben (én wokban szoktam, ez jó mély, nem kell teleönteni olajjal, de fel tudjanak jönni a fánkok benne) az olajat, amiben kisütjük.
A golyókat mielőtt az olajba tesszük, még kicsit gömbölyítsük meg, mert idővel ellapulnak a tálcán.
Az olaj alatt a gáz ne égjen csak kisebb lángon, nehogy megégessük a golyókat.
Látni fogjuk, hogy szépen barnulnak, és maguktól feljönne az olaj felszínére, majd ott meg is fordulnak. 
Amikor szép barnára sültek, szűrőkanállal szedjük őket egy papírtörlővel fedett tálra, s hagyjuk ott őket, míg a következő adagot az olajba tesszük.
Amíg sül a következő adag, forgassuk meg az előzőt fahéjas kristálycukorban (még melegen, de ne égessük meg magunkat!).

Ebből az adagból vagy 40db golyófánk simán kijött, de ez nem tart olyan sokáig. :D






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése