Keresés ebben a blogban

2023. január 18., szerda

Linzer szelet

Hozzávalók:

25dkg liszt
1tk őrölt fahéj
fél tk őrölt szegfűbors
1tk sütőpor
csipet só
20dkg darált dió
15dkg cuki
2 tojássárga
25dkg vaj
+1 üveg eperlekvár

Elkészítés:

A lisztet, fahéjat, sütőport, sót, darált diót, és cukrot szépen összekeverjük, majd beledolgozzuk a hideg felkockázott vajat és a tojássárgákat is. 
Így egy kicsit lágy, de nem ragadós tésztát kapunk, melyet folpackba csomagolva beteszünk a hűtőbe legalább fél órára, hogy a vaj, ami a kezünktől megolvadt gyúrás közben, kissé visszadermedjen, így könnyebben nyújtható legyen a tésztánk.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a tepsi oldalaira is felérjen valamennyire a papír, mert a lekvár szépen rá tud sülni a szélére, és egyrészt nehéz lesz kiműteni a kész sütit a tepsiből, másrészt a mosogatás is felettébb izgalmas lesz (ó igen, nyilván tapasztalatból mondom). :)
A tészta kb 2/3 részét nyújtsuk ki a tepsink méretére (kb fél centi vastagra), és kenjük rá az üveg lekvárt (az enyém eperdzsem volt, az nem az a szokásos nagy üveg, de elfér rajta bőven a lekvár, választhatunk más ízt is).
A maradék tésztát nyújtsuk ki (ez is pár mm legyen), és vágjunk belőle csíkokat, melyeket átlóban fektessünk a lekvár tetejére, így becsíkozva a süteményünket. A csíkokat nem feltétlenül lehet egyben áthelyezni a tepsibe, ez nem gond, én is többnyire darabokban toldogattam, ettől még nem lesz rosszabb a végeredmény, pontosan megfelelő méretet amúgy is nehéz lenne vágni bizonyos részekre.
A sütit tegyük 180°C-os sütőbe, és 25 percig süssük.
Ha letelt az idő, vegyük ki, és várjunk, míg teljesen kihűl, majd vágjuk fel csíkokra.

Mutatós karácsonyi sütemény lehet, nálunk most ez váltotta fel a hagyományos linzert, ezzel végtére is időt spóroltam, tekintve hogy ennél a linzernél kimarad a kiszúrós-ragasztgatós rész.
Tésztáját tekintve elkészíthető sima linzertésztából is, de a dió azért hozzáteszi a magáét. :)
Ha még elegánsabbra szeretnénk, szórhatunk rá porcukrot, ha nagyon elegánsra, akkor vágjunk sütőpapír csíkokat, melyeket fektessünk a tésztacsíkok közé a lekváros részekre, és így szitáljunk rá porcukrot, így csak a tészta lesz cukros, és jobban mutat. A cukrozást is természetesen kihűlt állapotban ejtsük meg. :)

Jó étvágyat hozzá!
 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése