1,5 - 2kg bőrös, csont nélküli csülök
2 fej hagyma
1 fej fokhagyma
2 szál sárgarépa
egész fekete bors
só
rozmaring
zsír (4-5 evőkanál)
1 üveg sör
1 kg krumpli + sültkrumpli fűszer
Elkészítés:
A húst tisztítsuk meg, esetleg daraboljuk nagyobb darabokra.
Tegyük őket egy lábasba, engedjük fel bőven hideg vízzel, sózzuk, szórjunk mellé szemes borsot, és tegyünk melléjük egy egész fej vöröshagymát, plusz pár cikket a fokhagymából.
Tegyük főni, hagyjuk is így másfél órára.
A répákat hosszában vágjuk el, őket is tegyük a főzővízbe olyan félidőben.
Addig is a krumplikat pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, locsoljuk meg kevés olajjal és szórjunk rá sültkrumpli fűszerkeveréket, vagy amilyen fűszereket szeretünk rajta, és forgassuk jól össze.
Egy mélyebb tepsibe tegyünk sütőpapírt, erre tegyük a zsírdarabokat, majd szedjük a tepsibe a lecsepegtettet husi darabokat.
A tepsiben a húsok minden oldalát kicsit még sózzuk, borsozzuk, morzsoljunk rájuk rozmaringot vagy olyan fűszereket, amiket szeretünk, és illenek a disznóhoz.
A húsok a tepsiben bőrükkel lefelé legyenek, a réseket közöttük öltsük ki a krumplival, tegyük rá a répákat is, az egyben főtt hagymát és ha kihalásztuk, a főtt fokhagymákat is, emellett a nyers fokhagymákat dugdossuk a husikba, a nyers vöröshagymát pedig vastag cikkekre vágva osszuk el a krumplik közé.
Öntsük a tepsibe az üveg sörünket.
Alufóliával letakarva kb 2,5órát sütjük, egy villával ellenőrizhetjük, puha-e a hús.
Ha puha, vegyük le a fóliát, óvatosan fordítsuk a húsokat bőrükkel felfelé, és egy kés és villa segítségével most a puha bőrt még be tudjuk vagdosni, hogy könnyebb legyen majd a szeletelés. Süssük még kb fél órát, de legalábbis amíg a bőrök és a zöldségek szépen megpirulnak.
A sütési idő tájékoztató jellegű, ez függ a hústól is, sütőtől is. Én légkeverésen, 180°C-on sütöttem. Amikor ránézünk, hogy mennyire puha a hús, és úgy látjuk, önthetünk még rá sört, de használhatunk vizet is.
Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése