Keresés ebben a blogban

2021. február 16., kedd

Palacsinta torta

Idén, azaz 2021-ben február 16-ára esik a palacsinta világnapja.
A hagyományok szerint az emberek a nagyböjt előtt ették a palacsintát, amikor is minden olyan ételt el kellett fogyasztani, amit a nagyböjt alatt nem lehetett. A palacsinta tésztája (alapvetően liszt, tojás, víz és tej) ideális volt ezen ételek felhasználására. 
A palacsinta eredetileg a római korból származik, de akkoriban inkább húsfélékkel, sósan fogyasztották.
Az első magyar nyelvű leírás az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.
Érdekesség az angoloknál tartott palacsinta-nap, amikor megrendezik a "pancake-race" nevű versenyt.
Ez a hagyomány 1444-re nyúlik vissza, amikor egy szorgos háziasszony palacsintasütés közben megfeledkezett a miséről, amit a harangszó viszont eszébe juttatott, erre pedig úgy sietett, hogy a serpenyő a palacsintával a kezében maradt futás közben. Ennek emlékére rendeznek náluk országszerte futóversenyeket, melyen kötényben, serpenyővel, palacsintát dobálva indulnak a versenyzők.
Örvendeztessük meg hát mi is ezen a napon családunkat valamilyen palacsintás finomsággal! :) 

Hozzávalók:

Sima palacsinta: 
- 20dkg liszt
- 2dl tej
- 3dl szódavíz (vagy ásványvíz)
- 2 tojás
- 0,5dl olaj

Kakaós palacsinta:
- 18dkg liszt
- 2dkg kakaó
- 2dl tej
- 3dl szóda
- 2 tojás
- 0,5dl olaj

Töltelékhez:
- 1csomag Gála étcsokis pudingpor + 3,5dl tej
- 1csomag vaníliás Aranka krém + 3dl tej
- 1csomag gesztenyepüré

Tetejére:
- 50g étcsokoládé


Elkészítés:

A palacsintákhoz a lisztet (a kakósnál a kakaóval elkevert lisztet) keverjük simára a tejjel és a szódával.
Adjuk hozzá a 2 tojást, az olajat, és keverjük simára újra.
Egy szilikonecsettel véknyan olajozzunk ki egy serpenyőt (ezt néhány palacsinta kisütése után, vagy ha úgy érezzük ismételjük), süssük ki a palacsintákat.
A Gála pudingot kézzel, az utasítás szerint keverjük készre, az Aranka krémet géppel, szintén a csomagoláson lévő utasítások szerint keverjük ki.
Keressünk egy akkora tálat, tálcát, amit ha ráfordítunk a palacsintánkra, épp csak a palacsinta széle marad ki, ezzel "vágjuk" le a széleket, hogy szép egyformák legyenek a rétegek.
Egy tálon kezdjük el összeállítani a palacsintát: 
először egy kakaós palacsintát tegyünk le, ezt kenjük meg vaníliás krémmel, a krémre reszeljünk gesztenyepürét,
erre jön egy sima palacsinta, amit csokis pudinggal kenünk meg, arra újabb kakaós palacsinta, és így tovább, legutoljára egy sima palacsintával zárjuk a sort.
Nem kell minden palacsintát felhasználnunk, a többit tekerjük fel szokásos módon túróval, lekvárral, akármi, de ha több pudingot készítünk, csinálhatunk magasabb tortát is, én úgy gondoltam, elég ez a mennyiség (kb 10-15 palacsinta), hiszen a palacsinta torta elég tömör tud lenni.
Díszítéshez a levágott széleket tekertem fel "rózsának".
A csokit egy picike olajjal gőz fölött olvasszuk meg.
Keressünk egy kisebb tálkát, ami felfordítva lefedi a tortánk közepét, ennek segítségével csokizzuk körbe a torta tetejét. Én ezt egy kisakanállal csináltam.
Ha kész, vegyük le a tálkát, középre pöttyintsünk kis csokit, ezzel "ragasszuk" oda a "rózsákat".
Végül reszeljünk egy kis mardék gesztenyepürét, ezt szórjuk körbe a csoki mentén.

Boldog palacsinta napot! ;)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése