Keresés ebben a blogban

2021. január 27., szerda

Rákóczi túrós

 Egyik nagy kedvencem ez a finomság, de azt a cukrászdás tojáshab állagot sehogy sem tudom elérni, akkor se, ha csíkozok, akkor se, ha teljesen tojáshabos a süti teteje. Valószínűleg sütő kérdése is. :) De ettől még finom! :)

Hozzávalók:

- 18dkg liszt
- 10dkg margarin
- 3ek cukor
- 1tojássárga
- pici reszelt citromhéj

- 45dkg túró
- 3tojássárga
- 6ek cukor
- 1tk vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
(ízlés szerint mazsola, én nem vagyok oda érte)

- 4tojásfehérje
- 10dkg porcuki
- 1mk citromlé
- baracklekvár

Elkészítés:
A cukorral, citromhéjjal elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzágyúrjuk a tojássárgákat is.
Egy közepes tepsi aljába nyomkodjuk a tésztát, vagy kinyújtjuk és úgy teszük bele, kinek hogy szimpatikus, de utóbbi esetben kicsit talán hűtőbe kell tenni, hogy ne ragadjon le.
180°C-on 15 percig sütjük a tésztát, a sütőt bekapcsolva hagyjuk.
A túrót a többi hozzávalójával együtt villával finomra türjük, a végén kerül bele a mazsola, ha teszünk bele. 
Elegyengetjük a túrót a tészta tetején, majd visszatesszük így is a sütit sülni, 25 percre.
Itt a sütőt vegyük le 140°C-ra.
A tojásfehérjét a citromlével elkezdjük felverni, amikor már szép fehér, adagolva hozzákeverjük a cukrot is, kemény habot verünk.
A habot töltsük habzsákba, és húzzunk vele keresztben csíkokat a sütire, mindkét irányból, az így keletkező lyukakba pedig kanalazzunk baracklevárt.
A tojáshabot simán rá is simíthatjuk a sütemény tetejére, ez esetben a túrós réteget kenjük meg véknyan a lekvárral, hogy így se maradjon ki a lekvár, hiszen az elengedhetetlen része ennek a sütinek.
A tojáshabbal tegyük még be a sütit a sütőbe 140°C-on szárítsuk meg a tojáshabot a tetején.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése