Keresés ebben a blogban

2020. március 20., péntek

Töltött káposzta

Hozzávalók:

- 1kg darált hús
- kb. 25-30dkg rizs
- 4 cikk fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- 1 fej káposzta
- 0,5l paradicsompüré
+ pici olaj, ha nem találjuk elég zsírosnak a húst

Elkészítés:

A káposzta torzsáját óvatosan kivágjuk, sós vízben odatesszük főni a fejet.
Amikor már leválik, főzés közben leszedjük egy tálcára a leveleket, hogy hűljenek.
A húst a fűszerekkel, rizzsel (ne legyen túl rizses), zúzott fokhagymával kézzel jól összegyúrjuk.
A hűlt káposztalevelekről a vastag részt kissé levághatjuk. Helyezzünk egy gombócnyi húst egy levélre, hajtsuk fel a levél alját a hús feléig, majd oldalról tekerjük fel, végül a tekercs tetején nyomkodjuk be a levelet az ujjunkkal.
Ha szeretnénk, vagy elfogy a levél, hagyjunk ki sima gombócokat is (én régen csak ezt ettem meg, ami levél nélkül volt, de már megszerettem a leveleset is ;) ).
A maradék káposztát vágjuk darabokra, kevés olajra helyezzük egy fazék aljába, majd szépen sorakoztassuk rá a töltött káposztákat, egymásra rétegezve. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, öntsük rá a paradicsompürét is, sózzuk meg, és főzzük puhára.
Közben a vizet lehet pótolni, főleg, ha több levet szeretnénk.

Anyukám így készíti a töltött káposztát, állítólag ez a "szabolcsias" változat így, savanyú káposzta nélkül, bár mi borsodiak vagyunk. :) Mi ezt a változatot szerettük meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése