Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 3dl tej
- 6dkg margarin
- 5dkg cukor
- csipet só
- 1 élesztő
- kb. 20dkg dió vagy dejó ízlés szerinti cukorral összekeverve
- kb. 5dkg margarin
- 1,5l tej
- 2cs vaníliás pudingpor
- 10dkg cukor
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, olvasztott margarint, tojássárgákat, és tésztát dagasztunk, amit hagyunk duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett felületen kb. fél centisre nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk; nem köröket, hanem kis dagadó hold alakokat, így nem lesz maradék tésztánk, amit újra kell nyújtani, szaggatni.
Egy jól kivajazott, kissé lisztezett tepsibe szépen egymás mellé sorakoztatjuk a kiszaggatott tésztát, nem kell közte helyet hagyni.
Ha egy sorral megvagyunk, jól lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval vastagon.
Erre jön még egy sor tészta (itt már rakhatjuk picit hézagosabban is), azt is jól levajazzuk, diózzuk, újra tészta...forma méretétől függően folytatjuk, míg van tésztánk, legfelülre dió kerüljön.
180°C-on aranybarnára sütjük.
A 1,5l tejben a pudingot elkeverjük a cukorral, megfőzzük, ez lesz az öntetünk, amit már melegen tehetünk is a galuskára.
Készíthetünk vaníliasodót is, eredetileg azzal szokás, ez a pudingos változat gyorsabb, egyszerűbb, és tojástakarékosabb, azért szoktam ezt választani.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése