Keresés ebben a blogban

2020. április 29., szerda

Mini kürtőskalácskák

Hozzávalók:

- 60dkg liszt
- 3ek cuki
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 3dl tej
- 1 élesztő
- 6 dkg vaj

+ vaj a formákhoz és a kenéshez
+ cukorral, vaníliáscukorral elkevert fahéj, vagy amibe forgatni szeretnénk

Elkészítés:

A cukros, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, a tojást, sárgáját, olvasztott vajat egy tálba tesszük, majd a felfutott élesztővel kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tészta, de nem ragad.
A kidagasztott tésztát véknyan olajozott tálban duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk (nem kell nagyon vékonyra, de vastagra se).
Én 24 csíkra vágtam fel a kinyújtott tésztát, kb 1-1,5cm-es csíkokra.
Nekem van ilyen kicsi rolósütő fém formám, 12db, azt használtam, de alufóliába tekert papírguriga vagy alumíniumdoboz is megteszi.
A formákat olvasztott vajjal lekenjük, rátekerünk egy csík tésztát, úgy, hogy picit fedje mindig az előző réteget a következő.
A formát állítva tesszük a tepsibe.
170°C-on kb 10 percig sütjük.
Ha kész, máris levesszük a formáról (jól megvajaztuk, így kicsusszan), persze vigyázzunk, ne égessük össze magunkat. Kenjük le a kész kalácskákat olvasztott vajjal, és forgassuk meg a fahéjas cukorban (vagy amihez kedvünk van).

Én nagyon szeretem a kürtőskalácsot, persze mint mindennek, ennek is úgy felment az ára, hogy elmegy tőle az ember kedve, amikor néha kapni lehet...De! Ez a recept nekem úgy sikerült, hogy még biztosan sokszor el fogom készíteni, mert ez egészen olyan lett, mint amit vásárokon kapni néha.
Egy próbát mindenképp megér!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése