Keresés ebben a blogban

2022. április 21., csütörtök

Narancslekvár

Hozzávalók:

kb. 20db narancs
1db citrom
2db fahéjrúd (elhagyható)
33dkg nádcukor
3dl víz

Elkészítés:

3-4db megmosott narancs és egy citrom héját véknyan, a fehér részek nélkül hámozóval lehámozzuk, a kapott darabokat nagyon vékony csíkokra vágjuk.
A narancsokat kifilézzük, tehát megfosztjuk a fehér héjaktól és a hártyáktól teljesen.
2dl vizet és 20dkg cukrot összekeverünk egy nagyobb lábasban (amiben elfér majd az egész lekvár), összemelegítünk, hogy felolvadjon a vízben a cukor, ebben főzzük kb. 20-25perig a csíkozott héjakat. 
Ezután rátesszük a filézett narancsot levestül, és az egy citrom levét is, hozzáadunk még 1dl vizet, a maradék cukrot, és a fahéjat.
Főzzük kb 2,5 órát, ekkorra szép lekváros állaga lesz, savanyúságát illetően kóstolhatjuk, adhatunk hozzá több-kevesebb cukrot.
Egy hideg tányérra ha csepegtetünk a lekvárból, láthatjuk, hogy mennyire folyós még, de ahogy hűl is zselésedik kicsit még.
A fahéjakat távolítsuk el. 
Még forrón tiszta üvegekbe töltjük (nekem kb 8dl lett, literes csatos üvegbe töltöttem), és békén hagyjuk, míg kihűl. 

Nagyon finom kenyérre kenve, péksütik mellé, akárhogyan. :)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése