Hozzávalók (kb. két befőttesüveghez):
1-1,5kg vegyes gomba (ízlés szerint, nálam csiperke, ördögszekér, és shimeji)
fél bio citrom
4-6 fokhagymagerezd
400ml almaecet
fél marék szemes fekete bors
néhány babérlevél
4-6 ág kakukkfű
700ml olivaolaj
Elkészítés:
A gombákat szükség szerint pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.
A megmosott citrom héját véknyan, a fehér részt nem érintve hámozzuk le, vágjuk a lehámozott héjdarabokat vékony csíkokra.
A fokhagymát pucoljuk, vágjuk vékony szeletkékre.
Az almaecetet keverjük el 250ml vízzel, adjuk hozzá a fokhagymát és borsot, forraljuk fel.
A gombát adagokban, adagonként kb. 8-10 percig főzzük benne, majd hagyjuk szűrőben lecsepegni.
A borsot és fokhagymát szűrjük le.
Rétegezzük a gombát, a fokhagymát-borsot, babért, kakukkfüvet üvegekbe, díszítésnek, ízesítésnek ha szeretjük, tehetünk bele néhány szárított erőspaprikát is.
Az olajat kissé melegítsük fel, öntsük a gombára, hogy ujjnyi magasan ellepje, kicsit rázzuk meg, hgy a légbuborékok távozhassanak.
Szorosan zárjuk le az üvegeket, legalább 3 napig hagyjuk állni, kb. 3 hónapon belül fogyasszuk el.
Vadételek, esetleg húsok mellé is finom csemege lehet, már ha szeretjük a gombát. :) Én magam nem szeretem (az ízét..a kinézete és maga a gomba szépséges:) ), ajándékba készítettem.
Szalaggal átkötöttem, és készítettem hozzá egy kis harmonika-füzetkét, amit a tetejére ragasztottam, rajta képekkel, leírásokkal a benne lévő gombákról, és az összetevők listájával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése