A fokhagyma nagyon sokoldalú, ha utánaolvasunk kiderül, hogy nagyon sok pozitív hatása van egészségünkre, például a vérnyomást, vércukor szintet és a koleszterinszintet is kordában tudja tartani, de az emésztésre is jó hatással van, antibakteriális és gombaölő hatású.
Érdekesség, hogy már az ókori időkben is tisztelték, varázserejűnek tartották, a pestis idején jellemző madárfej-álarc csőrébe többek között fokhagymalevelet is tettek, és ugye mind ismerjük vámpírellenes hatását is. ;)
Én ezt a levest legtöbbször akkor készítem, mikor náthás vagyok, és hiszem, hogy sokat segít a minél előbbi gyógyulásban, ráadásul aki szereti a fokhagymát, annak igazi csemege. :)
Hozzávalók:
1fej fokhagyma
1fej vöröshagyma
kb. 1l víz
2dl főzőtejszín
3ek liszt
1tk méz
só, bors, tárkony, őrölt gyömbér
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát aprítóban egészen apróra daráljuk (én ezt egy kis kézi, tekerős aprítóval szoktam csinálni), vagy a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk.
Pici olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatjuk pár másodperc alatt rajta, ezután felöntjük a vízzel, melybe beletesszük a mézet és ízlés szerint a fűszerekből.
A tárkony elég karakteres, azzal óvatosabban bánjunk, a végén még tehetünk hozzá, ha jobban szeretnénk, hogy érvényesüljön.
Főzzük fel az egészet, majd a tejszínt keverjük ki jól a liszttel, tegyünk hozzá egy merőkanállal a forró léből, keverjük el, majd lassan öntsük a fővő leveshez, miközben buzgón kevergetjük azt, hogy be ne csomósodjon.
Egy-két percig így főzzük, majd készen is van.
Tálaljuk sajtos pirítóssal, levesgyönggyel, kenyérkockákkal, esetleg frissen karikázott zöldhagymával, zöldfűszerrel.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése