Keresés ebben a blogban

2021. május 5., szerda

Húsvéti sós kalács

Hozzávalók:

80dkg liszt
1 kocka friss élesztő
4,5dl langyos tej
1kk cukor
1,5ek só
2 tojás
1ek puha sertészsír

zsír és egy tojás a kenéshez

Elkészítés:

A langyos, cukros tejben futassuk fel az élesztőt.
A lisztbe keverjük bele a sót, adjuk hozzá a élsztős tejet, tojásokat, zsírt, dagasszunk tésztát, puha, de ne ragacsos legyen.
Kelesszük duplájára.
Ha megkelt, kicsit gyúrjuk át, vágjuk 3 felé.
Mindhárom darabot egyenként nyújtsuk jó vékony téglalappá, kenjük meg olvasztott zsírral, és tekerjük fel, majd a 3 tekercset fonjuk össze.
Tegyük a kalácsot sütőpapíros tepsibe, konyharuhával takarjuk le és kelesszük még kb fél órát.
Ha újra megkelt, kenjük le szépen felvert tojással, és 170°C-on kb 40 perc alatt süssük pirosra.

Update: némi videónézegetés után sikerült ilyen szépséges kalácsokat fonnom és sütnöm, az első két képen egy kisebb kalács van, ennél feleztem a hozzávalók mennyiségét. Leveshez, hidegálhoz nagyon finom, puha, sokáig eláll, amire nem is számítottunk. :)











 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése