Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
egy csipet só
hideg víz
Töltelék:
Fél kg sertéscomb (nagyon apróra vágva - én annyit csaltam, hogy kockázottat vettem és azt aprítottam fel mégjobban, de akár darált húst is használhatunk, én jobb szeretem így kis kockákkal)
1 fej hagyma
1 répa
2 kis konzerv paradicsompüré
1-2 ek Worcestershire szósz
só, bors, delikát
1 vagy fél bögre víz, vagy alaplé
1-2 ek liszt
1 tojás a kenéshez
A tésztához a lisztet a sóval elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Hideg vizet adagolva hozzá nyújtható tésztává gyúrjuk.
Én kicsi szilikon piteformákat használtam, de akár muffinformában is készíthetjük.
A formákat vajazzuk vagy olajozzuk ki.
A tésztát nyújtsuk ki, kissé nagyobb köröket vágjunk belőle mint a formánk, hogy kitölthessük vele a forma alját és széleit is.
A maradék tésztát tegyük félre.
A töltelékhez az apróra vágott hagymát, husit és répát a fűszerekkel pirítsuk meg olajon nem teljesen készre.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, szószt, jólkeverjük el.
Mehet rá a víz vagy alaplé, arra pedig lassan belekeverve a liszt, pár percig főzzük így, míg besűrűsödik (ha kell adjunk hozzá több lisztet, ne folyjon mert eláztatja a tésztát).
Kanalazzuk a kész husit a tésztával bélelt formákba, esetleg a tészta aljába szórjunk pici búzadarát vagy lisztet, hátha mégis kissé áztató lenne a töltelék.
A megmaradt tésztából vágjunk ki köröket, amivel befedjünk a piténk tetejét.
Minden pite tetején ejtsünk egy x-alakú vágást, ahol a gőz távozni tud, esetleg díszítsük őket maradk tésztával.
Kenjük meg őket felvert tojással.
Kb. 200 °C-on, 15 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Fogyasszuk melegen. :)
Nézzük közben a Sweeny Todd c. filmet, az inspirálta a mini húsos pitéket nálam, bár én maradnék az állati eredetű húsnál. ;) Miután látták a filmet, akár halloween partira is készülhet a pite, némi ijesztő díszítés kíséretében. :)
Update, Jack Skellington verzió, darált hússal:



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése