Hozzávalók:
(Én a nagy tepsi hátán sütöttem a lapokat, ha kis tepsin készítjük, felezzük ezt a mennyiséget; a 2 tojássárgája mondjuk abban is elfér, de a tejjel vigyázzunk, nehogy túl lágy tészta legyen.)
1 kg liszt
1 tk só
1 cs sütőpor
40 dkg porcukor
50 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 dl tej
Töltelék:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1-1,5 rumaroma
8 dkg keserű kakaópor
300 g eperlekvár
Tetejére:
30 dkg porcukor
eperszörp
+eperlekvár a lapok kenéséhez
Elkészítés:
A liszttel eleverjük a sót, sütőport, porcukrot, belekockázzuk a hideg vajat, és elmorzsoljuk vele.
Hozzáadjuk két tojás sárgáját és 2 dl tejet, szép tésztává gyúrjuk.
A tésztát három részre osztjuk.
Az első harmadot kinyújtjuk, lisztezett tepsi hátára fektetjük, a felesleges széleket levágjuk, félretesszük, a lapot pedig 180 °C-os sütőben addig sütjük, míg az alja aranybarna nem lesz (gyorsan kész, a második 2 lap pedig még gyorsabban megsül, hiszen már a tepsink is meleg).
Ezt ismételjük a második harmaddal is.
A levágott részeket a harmadik harmadhoz adjuk, ebből így valamivel vastagabb lapot tudunk nyújtani, ennek nem kell túl szépnek lennie, hiszen ezt összetörjük. Megsütjük, hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a vajat a porcukorral, a kakaóval, és a lekvárral habosra kikeverjük.
A harmadik, vastagabb lapunkat darabokra tépkedjük vagy vagdaljuk egy nagyobb tálba, vízzel hígitott rumaromával meglocsoljuk-forgatjuk.
A rumos tésztához hozzákeverjük a kakaós-vajas krémet.
Az egyik tésztalapot megkenjük lekvárral, majd a tésztás-vajas krémmel, melynek a tetejét szintén lekvárral kenegetjük meg; erre jön a másik tésztalapunk.
A 30 dkg porcukrot kézzel, kikeverjük annyi szörppel, hogy ragacsos, kissé folyós masszát kapjunk, melyet rákenünk a sütink tetejére. Készíthetünk fehér cukormázat is díszítésnek, ahhoz kevés orcukrot citrom levével keverjük ki, majd csíkozzuk be vele a rózsaszín réteget. (Én itt csaltam, volt kész, tubusos fehér cukimázunk. :) ).
Egyik kedvenc süteményem, először készítettem el, nekem kicsit rumos lett (kicsit több aromát és kevesebb vizet tettem bele), de nagyon finom. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése